Hvad er udvidet virkelighed og hvordan påvirker det fodbold? Udvidet virkelighed er måske bedre kendt som AR (augmented reality) og er et begreb, der dækker en teknologi, som bruger virtuelle og fysiske data.
Det kan have en stor indflydelse på, hvordan man kommer til at se fodbold, samt andre aspekter af sportsverdenen, men kommer det til at blive brugt seriøst eller er det sjovere i teorien?
Det er svært at svare på, men denne artikel kommer til at forklare hvad AR helt præcis kan, så man selv kan vurdere om man tror, det er noget der kommer til at have en stor betydning for fodboldverdenen.
Hvordan skulle man kunne bruge AR i fodbold?
Som der blev forklaret i starten af denne artikel er AR en teknologi der kombinerer fysiske og virtuelle data for at nå frem til fremtidige resultater. Det vil sige at et af de områder AR muligvis ville få størst indflydelse på fodbold ville være når det kom til betting, ligesom man har set AI vinde indpas på forudsigelser omkring kasino-spil som poker og andre spillemaskiner.
AR når frem til sine forudsigelser ved hjælp af data, som det opfanger i realtid, samt statistikker, hvilket altså skulle hjælpe seerne med at kunne tage bedre beslutninger når det kommer til betting. Spørgsmålet er dog, om statistikker er nok til at kunne konkludere på kampresultater, der bliver afgjort på baggrund af flere forskellige levende fodboldspillere eller om de to ting ikke har noget med hinanden at gøre.
På den anden side er odds dog altid baseret på tidligere kampe og statistikker, så det kunne derfor tænkes at integrationen af live data alligevel gør betting en smule sjovere for spillerne, fordi de på den måde ville få mulighed for, at placere deres odds under kampen og i takt med, at spillerne enten bliver bedre eller mere udmattede på banen.
Se fodboldspillerne i sit eget hjem
I øjeblikket arbejder forskere på at bruge AR til at vise fodboldkampe i 3D, således at man altså ville kunne omdanne sit spisebord til fodboldbanen, og se spillerne i miniature-udgave løbe rundt i sit eget hjem. Meningen med dette er at skabe den samme stemning som der er på stadion, selv hvis man ikke har mulighed for, at købe billetter til kampen, eller rejse til udlandet og se sit yndlingshold.
Det kunne for eksempel være den legendariske klub, Arsenal, som de fleste fodboldfans nok har en drøm om at se spille i virkeligheden, men eftersom de holder til i England vil det være de færreste danskere, der har mulighed for at rejse derhen og se dem spille hver gang. Her er ambitionerne med AR altså at føre oplevelsen til de danske hjem.
Det er dog endnu uvidst om, og hvornår, det kommer til at lykkes, samt hvilke remedier der kommer til at være nødvendige for at kunne se en fodboldkamp på denne måde. Indtil videre ved man, at der er brug for VR-briller, men det kunne også tænkes, at man ville være nødt til, at benytte sig af en bestemt kanal eller streaming tjeneste for at kunne tilgå en AR-fodboldkamp.
Hvordan ser fremtiden ud for fodboldkampe?
Det bliver dog ikke denne sæson af fodboldkampe man kommer til at kunne se på sit spisebord, så denne gang må man tage sig til takke med at se det på sit fjernsyn, medmindre man har planlagt en fodboldrejse – hvis man er i tvivl om, hvor det er bedst at streame fodbold henne, kan man med fordel læse denne vejledning.
Hvis AR skal blive en succes inden for fodbold kræver det dog et par ting. For det første, at det ikke bliver for omfattende med udstyr (det skal være nemt at nyde kampen i hjemmet), og for det andet, at fansene rent faktisk synes det er et sjovt alternativ til at se kampen i virkeligheden. Det bliver i hvert fald spændende at følge udviklingen i fremtiden.